Efterförbränning

När vi tränar ökar vi vår förbränning eftersom musklerna kräver mer energi för att skapa rörelse än i vila. Förbränningen ökar dock inte bara under själva träningspasset utan den kan fortsätta att vara högre en tid efter träningen för att kroppen behöver återhämta sig och bygga upp sig inför kommande dagars träning. En studie undersökte skillnaden i förbränning mellan att promenera eller jogga 1600 meter och kom fram till att både promenad och joggingen ökade förbränningen under själva aktiviteten, vilket gör att det kan användas som en del för att må bättre och gå ner i vikt. Dessutom ökade både promenaden och joggingen förbränningen efter avslutad aktivitet. För promenaden och joggingen var förbränningen högre i 10 respektive 15 minuter efter avslutad aktivitet.

I en annan studie undersöktes effekten av högintensiv styrketräning på efterförbränningen där deltagarna genomförde bänkpress, frivändning och knäböj med 4 omgångar av 10 RM (den maximala vikt de orkar lyfta 10 gånger i de olika övningarna). Resultatet visade att deltagarnas förbränning var förhöjd i 38 timmar(!) efter avslutat träningspass. För den som vill komma i form och öka sin förbränning kan högintensiv styrketräning vara ett bra alternativ.

Jag har tidigare skrivit om högintensiv intervall träning som visats ge högre fettförbränning än kontinuerlig träning och på onsdagar och lördagar leder jag ett pass med fokus på fettförbränning. I passet växlar vi mellan högintensiva intervaller och högintensiv styrketräning för att öka fettförbränningen under träningspasset och maxa efterförbränningen efter passet. Även om passet är upplagt för högintensiv träning kan du själv styra intensiteten utifrån din startnivå. Jag hjälper dig att hitta rätt startnivå och efter ett par pass vet du själv hur du kan anpassa svårigheten och intensiteten i övningarna. I kalendern hittar du mer info om kommande träningspass!

Kommentera gärna: